Weird behavior with lightmap [SOLVED]

  • #1, by blablo_101Thursday, 21. April 2016, 20:26 4 years ago
    Hi,
    I'm experiencing a weird behavior with lightmap when I do the build of the game.
    The problem is this: All the objects in the lightmap influence appears in black (Only in the builded game, not in the save and run option).

    I have experience some other weird issues in the lightmap... I have erased the lightmap and the build doesn't change (still black) o_O and I have notice the lightmap crashes when Visionaire uses the autosave.

    I have made some screenshots, so you can see the details (The screenshots are in black and white, I have no idea why smile ).

    Image 1: My lightmap is a .jpg (though happens the same with .png) 5 times smaller than the size of the background of the game. In the first image you can see the configuration of the light map in Visionaire.


    Image 2: When I run the game from the build, if I click new game, go through this action


    Image 3: and loads the screen in this way


    Image 4: but instead I go directly to the screen, the lightmap works correctly


    I'm working with version 4.1, but also happens with the 4.0, 4.1 and 4.2.5
    When I do a "save and run" from the editor everything works properly, the fault is in the build.


    Image 5: This is the configuration of the build. You can see the bild properties.

    Newbie

    70 Posts


  • #2, by joemidThursday, 21. April 2016, 23:54 4 years ago
    Yeah, I would stay away from jpg. What about webp?

    Newbie

    87 Posts

  • #3, by afrlmeFriday, 22. April 2016, 01:13 4 years ago
    Yeah jpg is not a recommended format. We recommend png or webp. Webp is the way to go if you want better optimization as the file sizes of webp are much smaller than png, thus they take less time to load & require less hd space.

    Also I recommend not exporting everything into the output file. You should ideally be exporting most of the things into their own files.

    Imperator

    6862 Posts

  • #4, by blablo_101Friday, 22. April 2016, 12:03 4 years ago
    Hi, thanks for responding so fast!

    I tested with the lightmap in .webm format, separating the videos, characters... into Their Own files when I do the build, and I keep getting the same effect confuse

    Newbie

    70 Posts

  • #5, by sebastianFriday, 22. April 2016, 12:25 4 years ago
    Could you post also the lightmap itself?
    Are there any shaders you are using in the game?

    Thread Captain

    2340 Posts

  • #6, by SimonSFriday, 22. April 2016, 12:35 4 years ago
    Hi, when you are using savegames with the built version, you need to delete all old savegames, because they are linking to non built lightmaps. Another option is to set the lightmap every time at "at beginning of scene".

    Thread Captain

    1383 Posts

  • #7, by blablo_101Friday, 22. April 2016, 14:57 4 years ago
    Hi, I've tried both SimonS solutions and the two works.

    Thank you very much!

    Newbie

    70 Posts

  • #8, by afrlmeFriday, 22. April 2016, 15:55 4 years ago
    Nice. smile

    Imperator

    6862 Posts

Write post