Character visibility problem

  • #1, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 12:58 2 years ago
    Good morning 
     
    We're developing a point'n'click adventure with last version of Visionaire Studio 5 (5.0.6). The project is made of more than a dozen of location (the demo). 
     
    We've a problem that seems hard to resolve, for our knowledge. On the main pc (where the game is under development) and on a second testing pc everything is ok. On two different other pc, used too for testing the adventure, a character is not visible on the screen and it is impossible to  interact whit it. On a second testing pc, the same character is visible in the same location but instead the main character isn't visible (apart his shadow, that is shown...!)  
     
    This facts are making we mad...! 
     
    Does anyone have a solution for this problem? We'll be very gratefull to anyone for give us ideas to resolve that strange thing!

    Newbie

    19 Posts


  • #2, by esmeraldaMonday, 25. June 2018, 13:20 2 years ago
    Strange.
    Only thing I can think of: are the testers using old savegames? That leads quite often to problems of various kinds. 
    Do the characters appear when starting a new game and playing from the beginning?

    Great Poster

    391 Posts

  • #3, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 14:44 2 years ago
    The two testers are... me (graphical designer)  and the programmer.

    The main character appear correctly (on the beginning of the game) on the main pc, but on the second pc (notebook HP) it doesn't appear.

    The secondary character doesn't appear on the main pc but it appears correctly on the notebook! grin

    Newbie

    19 Posts

  • #4, by afrlmeMonday, 25. June 2018, 15:18 2 years ago
    Is one of the machines a mac & other a window machine? If it that's the case then you could have cross-contamination issues.

    Could you share some more details about each of the different pc & maybe some screenshots of your character setups please?

    Imperator

    6846 Posts

  • #5, by NigecMonday, 25. June 2018, 15:43 2 years ago
    Are you building the game or the VS on both machines?
    Maybe look in AppData\Local\VisionaireStudio and see if there is any issues in the log file

    Key Killer

    566 Posts

  • #6, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 15:57 2 years ago
    All the PC are windows operation system. Here are the specs:

    a) Development PC: Win 10 Pro 64bit, Dual Core Due 2.4GhZ, GeForce Gtx 1050 2GB

    b) Graphical PC: Win 10 Pro 64bit, Intel Core i7, Nvidia GeForce GTX 750 Ti, 12GB

    c) Tester PC 1: Windows 10 Pro 64bit, Xeon es-1620 3.5Ghz Quadro k620

    d) Tester PC 2: Notebook HP Elitebook 8740w, Win 10 Pro 64bit, Intel i7 q720, Quadro FX 2800m, 8GB

    ------------------------------
    On (A) & (C) Pc's everything is OK, you can see main character (white girl in red tshirt) visible and secondary character (colored girl in yellow tshirt) visible. See attached file picture1.jpg

    On (B) pc the main character (white girl) is OK, but the secondary character (colored girl) is not visible. See attached file picture2.jpg

    On (D) pc the main character (white girl) isn't visible apart the shadow (visible), and the secondary character (colored girl) is visible. See attached file picture3.jpg 

    Newbie

    19 Posts

  • #7, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 16:08 2 years ago
    Are you building the game or the VS on both machines?
    Maybe look in AppData\Local\VisionaireStudio and see if there is any issues in the log file
    The game is under development on (A) machine, but sometimes the code is updated on machine (C) machine too. On both of them the game is OK without any problem of visibility.

    Newbie

    19 Posts

  • #8, by afrlmeMonday, 25. June 2018, 16:18 2 years ago
    Really strange indeed. Are you testing compiled games on each of the machines or are you opening up & saving the ved on each of the machines? It's entirely possible that something has been corrupted. As Nige said, you should check the log file - you can find it easily by hovering over one of the buttons to the left side of the search bar in the VS editor & clicking on "messages.log" option in the dropdown that appears & it should open up the folder container the messages.log file - maybe it will contain some useful information...

    If not, you could try deleting the characters & recreating them again. You really should try to stick to one development machine if possible as cross-contamination issues can occur - or at least use the team file system. https://wiki.visionaire-tracker.net/wiki/Team_files

    Always keep your master project file safe & back it up before updating it.

    Imperator

    6846 Posts

  • #9, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 16:36 2 years ago
    Really strange indeed. Are you testing compiled games on each of the machines or are you opening up & saving the ved on each of the machines? It's entirely possible that something has been corrupted. As Nige said, you should check the log file - you can find it easily by hovering over one of the buttons to the left side of the search bar in the VS editor & clicking on "messages.log" option in the dropdown that appears & it should open up the folder container the messages.log file - maybe it will contain some useful information...

    If not, you could try deleting the characters & recreating them again. You really should try to stick to one development machine if possible as cross-contamination issues can occur - or at least use the team file system. https://wiki.visionaire-tracker.net/wiki/Team_files

    Always keep your master project file safe & back it up before updating it.
    Thank you for these tips, we really appreciate it! We'll try all the suggested actions, and for sure we take a look at Team file system, on one machine only.
    In next days I'll update this post with (i hope) good news!

    Newbie

    19 Posts

  • #10, by davide-civelliMonday, 25. June 2018, 19:40 2 years ago
    This is the error that on LUA ERRORS tab inspector we have, not on main PC but on the other machines.

    On messages.log we have these txt (looping thousands time!):
    19:24:00.336:Failed to execute hook function 'setCharacterShadow':  
    19:24:00.353:Failed to execute hook function 'shaderMain':


    Newbie

    19 Posts

  • #11, by afrlmeMonday, 25. June 2018, 22:46 2 years ago
    You are using custom shaders for the shadows? Can you post the script/screenshots please?

    Imperator

    6846 Posts

Write post